Innovatieve Teamsamenstelling
De focus van dit project is: “Hoe kunnen wij door nieuwe manieren van werken bestaand of aankomend arbeidspotentieel ondersteunen en inzetten, zodat wij de best passende zorg kunnen blijven leveren”. Er is gekozen om innovatieve oplossingen in te zetten over meerdere lijnen, ter bevordering van impact en resultaat. In het project hebben we de focus op activiteiten binnen 4 thema’s.
- Informele zorg
- Aantrekken arbeidskrachten
- Technologie
- Behouden van medewerkers
Informele zorg
- Begin 2023 zijn familiebijeenkomsten georganiseerd. Met als doel cliënt en naasten te informeren over het project innovatieve teams, het doel en wat het betekent in de praktijk. Daarin is ook een actieve oproep gedaan aan naasten: wat kunt u voor uw naaste betekenen? Met concrete voorstellen zijn naasten benaderd om te participeren in de zorg en dienstverlening.
- De “schijf van vijf” is vertaald naar Zorggroep Sint Maarten format en geïmplementeerd binnen Gudula en team Klaverweide. Anders denken en anders doen.
Aantrekken arbeidskrachten
In de team overleggen is het project een vast onderwerp op de agenda. Begin 2023 is de aftrap gegeven, waarbij tevens is uitgelegd wat het doel is van het project en wat het betekent in de praktijk. Hoe kunnen we meer kijken naar competenties en talenten, anders opgeleiden aan ons binden. Met ruimte voor de teamleden om kritische vragen te stellen: wat betekent dit voor ons? Hoe kijken we dan naar de verschillende niveaus?
Gezien de uitdaging waar we voor staan en de tekorten die we al dagelijks merken in de praktijk, met name bij het betreffende team, zijn kort daarna de eerste stappen gezet voor het aantrekken van andere arbeidskrachten.
Er zijn vacatures voor zorgondersteuners uitgezet: arbeidskrachten zonder opleiding maar met affiniteit met de zorg en geschikte competenties. Er zijn twee zorgondersteuners aangenomen.
De zorgondersteuners hebben de eerste periode meekeken en meegedraaid in de zorg. In samenwerking met de zorgondersteuners en de projectgroep is gekeken welke handelingen zij zelfstandig kunnen uitvoeren. De focus ligt hierbij op: simpele ADL handelingen, steunkousen aantrekken, cliënten met dementie begeleiden. Middels een voorafgaande risico inventarisatie en tussentijdse evaluaties is continu gesproken over hoe gaat het, wat is nodig. Waarbij in de projectgroep centraal staat: hoe bieden we kwalitatieve en verantwoorde zorg. Hier zijn altijd verschillende disciplines met verschillende kijkpunten bij betrokken. Op basis van de evaluaties is een aanvullend scholingsoverzicht samengesteld om het aantal handelingen voor de zorgondersteuner te kunnen uitbreiden. Hierbij is gekeken naar een toegankelijke manier van scholen, door middel van learning on the job en klinische lessen.
De pilot met de zorgondersteuner is binnen geëvalueerd, waarna is besloten tot implementatie binnen andere afdelingen van locatie Gudula.
Naast de vacature voor zorgondersteuners, is door de projectgroep onderzoek gedaan naar de vacature voor oriëntatiebanen. De eerste vacature is samengesteld en er wordt in het najaar van 2023 gestart met de werving. De oriëntatiebaan focust op nieuwe instromers in de zorg, met als mogelijkheid 3 maanden betaald te oriënteren. Gekoppeld aan een vervolg met een BBL-opleiding.
Technologie
De focus lag op het experimenteren met twee soorten zorgtechnologie:
- De helpsoq voor het aantrekken van steunkousen met minder fysieke belasting, meer vrijheid en eigen regie voor de cliënt. De helpsoq is geïntroduceerd en ingezet binnen de afdeling Klaverweide en de Cloese.
- In samenwerking met de adviseurs zorgtechnologie is de inzet van de Medido intramuraal verkend. Vanwege leveringsproblemen bij de leverancier van de Medido kan dit jaar niet worden gestart met de inzet van de Medido. Dit is daarom uitgesteld tot 2024.
Behouden van medewerkers
- In 2023 is gestart met een nieuw introductieproces voor nieuwe medewerkers. Een hartelijk welkom! Onder leiding van de afdeling HRM.
- Huidige collega’s hebben de keuze gehad om hun contracturen uit te breiden. Teams hebben zelf hun basisrooster gemaakt met 90% van hun contracturen, dit zorgt voor een gedragen rooster met stabiliteit en een betere werk/privé balans.
- In de team overleggen is begeleiding geweest vanuit het lokaal management en HRM, gericht op de nieuwe teamsamenstelling en impact.
- Er is een tussentijds medewerkertevredenheidsonderzoek uitgezet. De eerste resultaten zijn binnen: collega’s ervaren meer balans in werk en privé, collega’s hebben het gevoel dat ze zeggenschap ervaren in hun eigen werk. Ook merken collega’s dat ze worden gefaciliteerd door het lokaal management en worden gehoord.
Resultaat voor de cliënt
Resultaat voor de medewerkers en organisaties
In dit project zijn meerdere resultaten bereikt voor de medewerkers en de organisaties, zoals:
- Er is meer differentiatie binnen het team door de inzet van zorgondersteuners.
- De tekorten in het team zijn gedeeltelijk opgevuld, de bezetting is op peil dat positief bijdraagt aan een verlaging van de ervaren werkdruk.
- Er is meer efficiëntie in het werkproces.
- Er is meer bewustzijn bij medewerkers dat het anders moet en anders kan, er wordt een ‘nieuw normaal’ ervaren.
- De inzet van technologie kan kwaliteit van zorg verhogen.
Betrokken organisaties
Dit project wordt gedaan door Zorggroep Sint Maarten op de locatie Gudula.
Downloads
Informatie?
Wilt u meer informatie over dit project?
Neem dan contact op met Mario van Hees