Kleurrijk Zorgen
De samenleving verandert. Daar waar verschillen worden benadrukt en als probleem worden ervaren, ontstaat polarisatie. Waar niet gelijk maar wel gelijkwaardig zijn centraal staat, ontstaat verbinding. Cultuursensitief zijn en werken is het kennen, herkennen en erkennen van verschillen. Het mogelijk maken van de niet altijd vanzelfsprekende ontmoeting, de verbinding aangaan en zo met elkaar kansen creëren is: Kleurrijk Zorgen in een kansrijke samenleving.
Doelstellingen
Kleurrijk Zorgen richt zich (gebaseerd op de regiovisie ouderenzorg) op:
- het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een migratieachtergrond
- het leveren van een bijdrage aan het tekort aan arbeidskrachten
- de verbetering van cultuur sensitieve zorg in een veranderende samenleving (diversiteit)
De afgelopen vier jaar is vanuit het project Kleurrijk Zorgen in Apeldoorn in verschillende fasen gewerkt aan cultuursensitief werken bij de samenwerkende (zorg) organisaties en het versterken (empowerment) van de kandidaten. Deze integrale aanpak brengt kandidaten met een migratieachtergrond binnen het samenwerkingsverband, die anders niet of moeizaam hun weg naar werk en een opleiding in de zorg vinden. Naast deelnemende (zorg) organisaties, wordt het project Kleurrijk Zorgen door verschillende organisaties met (financiële) middelen ondersteund. Door het project ook onderzoekmatig te volgen, is kennis gedeeld en vermeerderd.
Door de ontmoeting en de verbinding aan te gaan, is een stevige basis gelegd voor een gelijkwaardige samenwerking. Dit cultuursensitief werken, met Kleurrijk Zorgen als good practise, is het persoonsgerichte werken. Diversiteit op de werkvloer is daarbij niet alleen gericht op de samenstelling van een team maar vraagt ook om een gedragsverandering en bewustwording van jezelf, de ander, de onderlinge samenwerking en de meerwaarde die diversiteit daarin, ook voor de zorg van de cliënten met een migratieachtergrond heeft.
Opzet van het project
Na werving, selectie en plaatsing volgen de kandidaten een training waarin kandidaten zichzelf, de andere deelnemers en de zorg beter leren kennen. Na deze training starten zij met de vooropleiding. Tijdens de middenfase lopen de kandidaten stage en volgen zij een vooropleiding ter voorbereiding op de BBL.
(Oud) deelnemers worden in groepsverband en individueel begeleid. Na afronding van de vooropleiding stromen de deelnemers, via bijzondere instroom, evaluaties en een advies door naar een BBL 2, 3 of 4 opleiding of vinden op een andere manier hun weg in de samenleving.
Vervolg
Het project Kleurrijk Zorgen Achterhoek en binnen de de Kap, informele zorg (ketenbenadering) zijn dit jaar van start gegaan. De projectfase voor Kleurrijk Zorgen Apeldoorn is dit jaar afrondend (2023) en zal een volgende fase ingaan. De aanpak en verbeterpunten uit de samenwerking met de deelnemende zorgorganisaties binnen Apeldoorn vormen de basis voor het vormgeven en verankeren van cultuursensitief werken in de eigen organisatie. Onderzoek (Regioplan) en kennis delen onderbouwen mede keuzes die daarin gemaakt worden. Binnen bestaande initiatieven en (onderwijs) programma’s wordt de opzet en kennis gedeeld en in de ontwikkeling daarvan meegenomen. Zo krijgen divers sensitief werken en het creëren van kansen voor (kleurrijke) kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt verder vorm.
Resultaat voor de medewerkers en organisaties
Ruim 70 kandidaten hebben deelgenomen. De eerste tien diploma’s zijn afgegeven en er hebben circa 45 medewerkers van de verschillende samenwerkende organisaties de VARIIS-training doorlopen.
De persoonlijke, sociale en maatschappelijke impact is niet direct in cijfers uit te drukken, maar is op basis van ervaringsverhalen en evaluaties groot gebleken. Daarbij wordt ook stilgestaan bij de impact die het project heeft op de levens van mensen en de verandering die nodig is in bestaande werkwijzen om cultuursensitief te werken (diverssensitief, VWS, 2023).
Betrokken organisaties
Betrokken organisaties bij Kleurrijk Zorgen zijn: Zorggroep Apeldoorn e.o., Atlant, KleinGeluk, Talma Borgh, Riwis Zorg & Welzijn, Aventus, Werkleerbedrijf Lucrato, Gemeente Apeldoorn, Open Embassy (Regioplan, Goldschmeding Foundation), Aslan Consultants en Artz Advies.
Downloads
Informatie?
Wilt u meer informatie over:
- Kleurrijk Zorgen Apeldoorn: Brenda Holtman (Zorggroep Apeldoorn e.o.): brenda.holtman@zgapeldoorn.nl
- Methodiek en VARIIS-training, Kleurrijk Zorgen Achterhoek: Haci Sariaslan: h.sariaslan@aslanconsultants.com