Je bent hier:
Status project
Start- en einddatum project
Relevante Downloads
Bereikt/ betrokken bij het project

Status project

jorien-loman-uihsLb6CQJY-unsplash

Status project: Afgerond

  • Op 23 november 2023 heeft een slotbijeenkomst van dit project plaatsgevonden.

Start- en einddatum project

beth-jnr-0h-FN7oByyw-unsplash

Start / eind datum van het project

Startdatum project

01-01-2019

Einddatum project

31-12-2023

Relevante Downloads

Bereikt/ betrokken bij het project

beth-jnr-0h-FN7oByyw-unsplash

Wie zijn bereikt of betrokken in dit project:

Deelnemende organisaties: Riwis Zorg & Welzijn, Talma Borgh, Thuiszorg Beers, Den Bouw, Zorggroep Noord West Veluwe, WZU Veluwe en De Kap.

Andere betrokken organisaties: Hanzeheerd, Atlant, Zorggroep Apeldoorn e.o., WGV Deventer, Expertisecentrum Familiezorg, Zorg voor Beter.

Lerend Netwerk Mantelzorg

Het Lerend Netwerk Mantelzorg is in 2019 gestart met aandacht voor de samenwerking tussen de zorgvrager (cliënt), de zorgprofessional en mantelzorger. Dit wordt ook de driehoeksrelatie genoemd. Na het bevragen van cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals door een aantal zorgorganisaties, bleek een behoefte om de samenwerking binnen deze driehoek te verbeteren. Het Lerend Netwerk Mantelzorg wil zorgprofessionals middels een leertraject scholen om kennis en toepassing binnen deze samenwerking in de praktijk naar een hoger niveau te tillen.

Resultaat voor de cliënt

Mantelzorgers spelen een essentiële rol in het leven van ouderen met een zorgvraag. Een goede samenwerking tussen cliënt, mantelzorger én zorgprofessional is daarom ook heel belangrijk. Het afstemmen van wensen en verwachtingen voor iedere partij en het verdelen van zorgtaken is in die samenwerking van belang, maar ook de ondersteuning van de mantelzorger zelf. Een mantelzorger die goed voor zichzelf zorgt, kan ook goed voor anderen, de cliënt zorgen. Hoe een zorgprofessional hierin kan helpen, bleek een belangrijk aangrijpingspunt voor dit lerend netwerk.

Resultaat voor de medewerkers en organisaties

In het Lerend Netwerk Mantelzorg is de afgelopen jaren gewerkt aan het in kaart brengen van behoeftes van de medewerkers om mantelzorgers meer podium te geven in de organisaties van de zorg voor hun naaste (cliënt). Coaching on the job, commitment van betrokkenen en begeleiding door adviseurs zijn wenselijke stappen gebleken.

Uit een onderzoek bleek dat meer kennis bij zorgmedewerkers gewenst werd. Daarom is in 2021 hestart met het maken van een e-learning over samenwerken met mantelzorgers. Deze e-learning ‘Sterk Samenwerk in de zorgdriehoek’ is in middels klaar en beschikbaar gesteld voor de aan dit project deelnemende zorgorganisaties op een eigen leeromgeving.

Betrokken organisaties

Aan dit project nemen de volgende organisaties deel:

Riwis Zorg & Welzijn, Talma Borgh, Thuiszorg Beers, Den Bouw, Zorggroep Noord West Veluwe, WZU Veluwe. De Kap heeft een adviserende rol in dit project.

Andere deelnemende partijen die ooit hebben deelgenomen óf optioneel kortdurend als tweede schil betrokken waren:

  • Hanzeheerd
  • Atlant
  • Zorggroep Apeldoorn e.o.

Voor expertise waren betrokken:

  • WGV Deventer
  • Expertisecentrum Familiezorg
  • Zorg voor Beter

Zij waren met name betrokken bij de ontwikkeling van de e-learning van dit Lerend Netwerk.

Downloads

Ter afronding van dit project in 2023 is een interactieve PDF ontwikkeld. Hierin staan diverse best practices van de deelnemende organisaties. Deze PDF is opgesteld in opdracht van Zorgkantoor Zilveren Kruis.

In deze PDF leest u de belangrijkste resultaten van deze samenwerking

Informatie?

Wilt u meer informatie over dit project?
Neem dan contact op met Shweta Bos:
s.bos@wzuveluwe.nl

Of met Daniëlle van Velzen:

d.vanvelzen@wzuveluwe.nl

austin-distel-60caCHdOqH0-unsplash

Nieuwsberichten van dit project