Netwerksamenwerking behandelfuncties
In 2023 zijn Atlant, KleinGeluk, Nusantara en Zorggroep Apeldoorn e.o. samen aan de slag gegaan om in de regio Apeldoorn de behandelfuncties effectiever vorm te geven. De afgelopen jaren is voorwerk gedaan ten aanzien van de vraag hoe (samen) behandelfuncties effectiever georganiseerd konden worden. Nu is overgegaan tot actie om gezamenlijk te ervaren en te leren in de praktijk. Hiervoor zijn 4 actielijnen bedacht:
- Kennis delen en ontwikkelen
- Uniformeren voorwaarden in- en uitlenen van kennis en diensten
- Gezamenlijke Wzd-functionaris
- Aantrekkelijk werkgeverschap
- Pilot taakzuiverheid
Hieronder volgt per actielijn een korte omschrijving.
Kennis delen en ontwikkelen
In deze eerste actielijn creëren we een organisatie overstijgend opleidingsaanbod voor alle medische vakgroepen in de regio om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de zorg te optimaliseren. Dit ondersteunt het verbeteren van kennis en vaardigheden van de behandelaren, waardoor zij beter in staat zijn om te voldoen aan de behoeften van de cliënten en bewoners. Het draagt bij aan het verminderen van de variatie in de kwaliteit van de zorg tussen verschillende organisaties en medische vakgroepen in de regio. Bovendien kan het creëren van een gedeeld opleidingsaanbod helpen om de samenwerking tussen verschillende organisaties en vakgroepen te bevorderen en de uitwisseling van kennis en best practices te vergemakkelijken.
Resultaat voor de cliënt
Door het vergroten van kennis en vaardigheden van behandelaren ontvangt de cliënt meer evidence based behandelzorg op maat. Door het ontstaan van een kennisnetwerk is de kans groter dat behandelaren elkaar gaan consulteren vanuit expertise wat weer ten goede komt aan de zorg voor de cliënt.
Resultaat voor medewerkers en organisaties
Behandelaren kunnen (laagdrempelig) gebruik maken van een structureel aanbod van scholingen, klinische lessen en referaten van en voor behandelaren van de vier organisaties. Een voorbeeld hiervan is dat in de zomer van 2023 gezamenlijk WZD scholingen zijn aangeboden en door de behandelaren zijn bijgewoond. In het najaar van 2023 staat de eerste grote regio bijeenkomst gepland.
Uniformeren voorwaarden in- en uitleen van kennis en diensten
Om in de regio over voldoende expertise te kunnen beschikken en bij ondercapaciteit binnen organisaties continuïteit van zorg te kunnen organiseren, aandacht te hebben voor werkplezier en medewerkers vitaal te houden is het wenselijk om tot een uniform kader te komen wat betreft inhoudelijke, juridische en financiële samenwerkingsafspraken betreffende de in- en uitleen van behandelaren. Het formaliseren van afspraken over de coördinatie van zorg en verantwoordelijkheden tussen de verschillende VVT organisaties, leidt tot betere zorg voor patiënten en efficiëntere inzet van middelen.
Samen met behandelaren, HR adviseurs, financieel adviseurs, de kennis van afdeling inkoop en een juridisch adviseur is gewerkt aan de totstandkoming van een concept samenwerkingsovereenkomst betreffende in en uitleen van medewerkers en diensten. Deze samenwerkingsovereenkomst is uniform voor de vier betrokken organisaties. De overeenkomst wordt eind 2023 getekend.
Resultaat voor de cliënt
Het borgen van continuïteit van zorg en borgen van passende zorg.
Resultaat voor medewerkers en organisaties
Duurzame en efficiënte inzet van behandelprofessionals, waarbij de samenwerking tussen de zorgorganisaties onderling verstevigd wordt. De mogelijkheid om op een andere werkplek te werken zonder van baan te hoeven wisselen. En er zijn opties voor intercollegiaal overleg.
Gezamenlijke Wzd-functionaris
Per 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) ingevoerd. De wet moet, samen met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), leiden tot kwaliteitsverbetering in de zorg en bijdragen aan het voorkomen van dwang en drang. De wet kent in het land de nodige uitvoeringsproblemen als het gaat om kosten, kennis en organisatie. Dit speelt ook in de regio Apeldoorn. Deze actielijn richt zich op het vergroten van kennis en bewustwording rond vrijwillige zorg en het aanstellen van een gezamenlijke Wzd functionaris in de regio. Atlant heeft een projectleider aangetrokken die binnen de eigen organisatie onderzoekt hoe de Wzd vormgegeven wordt; wat zijn interne verbetermogelijkheden, maar ook hoe de Wzd-functie binnen de vier betrokken organisaties (eventueel in gezamenlijkheid) verbeterd kan worden.
Resultaat voor de cliënt
De Wet zorg en dwang beschermt de vrijheid van de cliënt om het eigen leven in te richten. Hoe beter een zorgorganisatie in staat is in de geest van deze wet te werken, hoe beter we de cliënt zullen begrijpen en hoe meer er gehandeld zal worden overeenkomstig met de wens van de cliënt.
Resultaat voor medewerkers en organisaties
De wet zorg en dwang is er om de vrijheid van cliënten te beschermen. Onder behandelaren staat deze wet met name bekend als een complexe wet die moeilijk uit te voeren en te organiseren is. Dat komt vooral voort uit de noodzaak tot veelvuldig overleg, het moeten kennen van verschillende stappen en procedures en het feit dat de Wzd-functionaris niet betrokken mag zijn bij de cliënt. Door medewerkers bekender te maken met de geest van de wet, de procedures te vereenvoudigen, scholing en ondersteuning aan te bieden raken medewerkers meer vertrouwd met de wet en haar intentie. Het aanstellen van een regionale WZD functionaris zal dit verder ondersteunen.
Aantrekkelijk werkgeverschap
Mensen wisselen om diverse redenen sneller van baan. Soms is dit omdat zij zich elders verder kunnen en willen ontwikkelen. Soms gaat het ook om ervaren werksfeer, verschil in beloning, werkdruk, bureaucratie, of gebrek aan perspectief. Behandelaren wisselen dan van instelling, verdwijnen soms uit de regio of stappen over naar een commerciële organisatie. Samen onderzoeken we hoe we behandelaren beter kunnen boeien en binden en daarbij onnodig met elkaar concurreren. We richten ons hierbij vooral op behandelaren.
Resultaat voor de cliënt
Continuïteit van zorg, nu en in de toekomst.
Resultaat voor medewerkers en organisaties
De mogelijkheid om op een andere plek te werken met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Minder verloop en dus werkdruk in het team omdat collega’s vertrekken. Je expertise en talent nog beter kunnen inzetten en ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling.
Pilot Taakzuiverheid
Aanleiding deze actielijn is het effectiever inzetten van de behandelaren (Specialist Ouderen Geneeskunde (SOG), Verpleegkundig Specialist (VS), Physician Assistant (PA), GZ-psycholoog en Klinisch (neuro) psycholoog) gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende zorgvraag. Om te kunnen blijven voldoen aan deze regionale zorgvraag wordt verkend, uitgewerkt en ingericht op welke wijze deze behandelaren taakzuiver en duurzaam ingezet kunnen worden. Het meer taakzuiver inzetten vraagt om gesprekken en inzichten met elkaar te delen binnen deze vakgroepen. Ondersteuning op gedragsverandering en meer randvoorwaardelijk scholing en coaching is nodig. Een coach en procesbegeleider begeleidt de vakgroepen bij de verschillende organisaties en werkt dit thema inhoudelijk uit op vakgroep themadagen.
Resultaat voor de cliënt
Er wordt bijgedragen aan de toegankelijkheid van specialistische ouderenzorg binnen de regio Apeldoorn.
Resultaat voor medewerkers en organisaties
Het resultaat van deze actielijn is een implementatie van de rol van de PA / VS, een versterking en effectief inzet van de medisch behandelaren en de GZ-psychologen naast elkaar binnen het domein Behandeling op regionaal niveau.
Betrokken organisaties
De organisaties die betrokken zijn: Atlant, Zorggroep Apeldoorn e.o., KleinGeluk en Nusantara
Informatie?
Wilt u meer informatie over dit programma?
Actielijn kennis delen en ontwikkelen: Judith Ahlers, manager leren en ontwikkelen bij Atlant.
Actielijn uniformeren voorwaarden in- en uitleen van kennis en diensten: Wanda Lansbergen, directeur behandeling en begeleiding bij Atlant.
Actielijn gezamenlijke Wzd-functionaris: Wanda Lansbergen, directeur behandeling en begeleiding bij Atlant.
Actielijn aantrekkelijk werkgeverschap: Wanda Lansbergen, directeur behandeling en begeleiding bij Atlant.
Actielijn Pilot Taakzuiverheid: Esther Boer, directeur behandeling Zorggroep Apeldoorn e.o..