You are here:
Status project
Start- en einddatum
Relevante Downloads
Bereikt/ betrokken bij dit project

Status project

jorien-loman-uihsLb6CQJY-unsplash

Status project: Lopend

  • Het programma is gestart in 2021 vanuit de regiovisie ouderen
  • Het programma richt zich op de periode 2022-2025
  • Het doel is om het programma inhoudelijk te borgen in beide regio’s in 2024

Start- en einddatum

beth-jnr-0h-FN7oByyw-unsplash

Start / eind datum van het project

Startdatum project

01-01-2022

Einddatum project

01-01-2025

Relevante Downloads

Bereikt/ betrokken bij dit project

beth-jnr-0h-FN7oByyw-unsplash

Wie zijn bereikt of betrokken in dit project:

Stuurgroep Langer Zelfstandig bestaande uit: Riwis Zorg & Welzijn, Stichting Welzijn Brummen, Sensire, Stimenz, Vérian, KleinGeluk, De Kap. Ondersteunt door Zilveren Kruis.

Bereikt met het programma: samenwerkende VVT-organisaties, HOOG, gemeenten, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, en vele anderen.

Programma Langer Zelfstandig

Nederland vergrijst in een hoog tempo. We worden steeds ouder en de zorg- en ondersteuningsvragen nemen toe. Het aantal medewerkers dat ouderen ondersteunt en verzorgt groeit niet mee. Dat betekent dat we zorg en ondersteuning anders moeten organiseren.

Vanuit regiovisie ouderenzorg is het Programma Langer Zelfstandig ontstaan, waaraan deze zorgorganisaties samenwerken met welzijnsorganisaties. Maar daarmee zijn we er nog niet. Samenwerken met ouderen, mantelzorgers, huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten etc. is van net zo groot belang. De wereld verandert en dat betekent dat we allemaal mee veranderen. Sleutelwoorden hierin zijn: eigen regie, zelfstandigheid, welbevinden en duidelijke verwachtingen.

Als samenwerkende welzijns- en ouderenzorgorganisaties staan we graag dichtbij ouderen en mantelzorgers. Door tijdig aanwezig te zijn in het leven van ouderen voorkomen we zorgvragen en werken we preventief. Samen met ouderen kijken we hoe zij zelf de controle over hun eigen leven behouden én veerkrachtig en zelfstandig blijven. Technologie speelt hierin een belangrijke rol, waar het ouderen ondersteunt in zelfstandigheid en welbevinden. Wonen is een basisbehoefte voor iedereen. Daarom werken we samen met gemeenten en anderen aan wonen, welzijn en zorg. Ten slotte; er wordt hard gewerkt in zorg en ondersteuning voor ouderen en er zijn veel mooie initiatieven. We sluiten daar graag bij aan en delen kennis en kunde die bijdraagt aan zelfstandigheid en welbevinden voor ouderen en mantelzorgers.

In dit programma werken aan 6 doelstellingen:

  • Verbetering zelfstandigheid, en eigen regie
  • (In)formele samenwerking versterken
  • Verhoging welbevinden door technologie
  • Optimalisatie van werk door technologie
  • Passende woonomgeving
  • Verbinding en samenhang

Resultaat voor de cliënt

Vanuit het programma Langer Zelfstandig werken we in Brummen en in Apeldoorn aan langer zelfstandig met reablement.

Langer zelfstandig met reablement richt zich op herstel. Door een korte periode mensen te trainen en te begeleiden, behouden mensen de onafhankelijkheid waar ze zoveel waarde aan hechten. Ouderen leren om hulpmiddelen te gebruiken en kunnen opnieuw dingen doen, die ze voorheen niet meer zelf konden. Denk bijvoorbeeld aan douchen, boodschappen doen, koken of het doen van gezellige activiteiten en hobby’s.

Resultaat voor de medewerkers en organisaties

Betrokken organisaties

Vanuit de samenwerkende VVT-organisaties in een aparte stuurgroep samengesteld die samen met welzijnsorganisaties werkt aan het Programma Langer Zelfstandig. De stuurgroepleden zijn: Riwis, Stimenz, KleinGeluk, Stichting Welzijn Brummen, Sensire, Vérian en de Kap.

Het programma is voor de regio’s Apeldoorn en Zutphen geschreven, maar heeft een lokale uitvoering. In de praktijk staan we in verbinding met vele andere partijen die van betekenis zijn in het leven van ouderen en van mantelzorgers. Denk hierbij aan gemeenten, woningcorporaties, andere welzijnsorganisaties, huisartsen, ziekenhuizen, fysio- en ergotherapeuten, zorgkantoor en zorgverzekeraar.

Downloads

Informatie?

Wilt u meer informatie over dit project?
Neem dan contact op met Eveline Schavemaker:
e.schavemaker@dock4advies.nl

austin-distel-60caCHdOqH0-unsplash

Nieuwsberichten van dit project